Geotermálnu vodu chcú využívať čo najvšestrannejšie

23.03.2008 Sabinov

Lipany 23. marca (TASR) - Geotermálnu vodu z vrtu v katastri mesta Lipany v okrese Sabinov chce tamojšia samospráva využívať čo najvšestrannejšie. Konštatoval to primátor mesta Eduard Vokál.
Prioritu vidí v energetickom a turistickom využití vody, ktorá má podľa predbežných výsledkov z minuloročnej čerpacej skúšky teplotu 94 stupňov Celzia a prietok 37 litrov za sekundu.
Pred mesiacom - vo februári - poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh na kúpu viac ako 15 hektárov (ha) pozemkov v bezprostrednej blízkosti geotermálneho vrtu za 30 miliónov Sk do vlastníctva mesta. Podľa Vokála ide o dostatočnú plochu na realizáciu všetkých investičných predstáv. Ďalších 5 ha územia, na ktorých je vrt, má mesto prenajatých od Slovenského pozemkového fondu (SPF) na 50 rokov s predkupným právom.
Mestský parlament v apríli zmení územný plán a o tri mesiace by mohol vyhodnocovať verejno-obchodnú súťaž pre investorov na využitie vody z vrtu a riešenie celého územia. Podľa Vokála mesto vopred neurčí podmienku pre investorov, či budú chcieť podporu alebo finančnú účasť mesta na projektoch. Mohli by byť z oblasti turistického ruchu, energetiky a pôdohospodárstva. \"Verím, že vo výbere strategických investičných partnerov budeme mať takú šťastnú ruku ako v prvej etape realizácie projektu, \" poznamenal primátor. Hlavný efekt má byť v znížení miestnej nezamestnanosti.
Aj s kúpou pozemkov je to pre samosprávu mesta so 6 400 obyvateľmi mimoriadne náročná investícia. Doteraz ju vyšla asi na 80 miliónov Sk. Pomohla si komerčným úverom a príspevkom z environmentálneho fondu.
Asi 25 rokov starý plynárenský vrt má mesto Lipany vo svojom vlastníctve. Získalo ho za 250 000 Sk zmluvou s Ministerstvom životného prostredia SR. Po prípravných prácach sa ho podarilo oživiť v pondelok 1. októbra 2007. Podľa predbežných poznatkov ide o jeden z najlepších zdrojov geotermálnych vôd na Slovensku.
 

Vyberte región